ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

3/11/12

53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Προβολές για την Ημέρα Γαλλοφωνίας

Το
53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
φιλοξενεί
το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012
την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας,
που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές τριών γαλλόφωνων ταινιών πρόσφατης παραγωγής:
Πρόκειται για
-τη νέα ταινία του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με τίτλο Capital (3/11, 20.00, Ολύμπιον),
- το βραβευμένο φιλμ Η μάγισσα του πολέμου του Κιμ Νουέν (3/11, 20.00, Τζον Κασσαβέτης) και
-την ταινία Μποέμικη ζωή του φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι (3/11, 11.00, Ολύμπιον), στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα.
Δείτε το πρόγραμμα

Οι ταινίες:
Le Capital / Capital
Γαλλία, 2012, 35mm Έγχρωμο, 114΄
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Jean-Claude Grumberg, Karim Boukercha, βασισμένο στο μυθιστόρημά του Stéphane Osmont Ηθοποιοί: Gad Elmaleh (Marc Tourneuil), Gabriel Byrne (Dittmar Rigule), Natacha Regnier (Diane Tourneuil), Paul Barrett (Malburry), Celine Sallette (Maud Baron), Liya Kebede (Nassim), Hyppolite Girardot (Raphael Sieg), Daniel Mesguich (Jack Marmande), Bernard Le Coq (Antoine de Suze).
Η ιστορία της ραγδαίας ανόδου του Μαρκ Τουρνέιγ, ενός αναλώσιμου υπηρέτη του Κεφαλαίου που έγινε ο αδιαφιλονίκητος αφέντης του. Όπως λέει ο σκηνοθέτης: «Είμαστε σκλάβοι του κεφαλαίου. Τρέμουμε όταν τρέμει. Γιορτάζουμε όταν μεγαλώνει και θριαμβεύει. Ποιος θα μας ελευθερώσει; Θα έπρεπε να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας; Θα έπρεπε τουλάχιστον να ξέρουμε ποιοι το εξυπηρετούν και πώς το κάνουν».
Rebelle / Η μάγισσα του πολέμου / War Witch
Καναδάς, 2012, HDCAM Έγχρωμo, 90΄
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κιμ Νουέν / Kim Nguyen Ηθοποιοί: Rachel Mwanza (Komona), Alain Bastien (υπαρχηγός των ανταρτών), Serge Kanyinda (Μάγος), Ralph Prosper (ο σφαγέας), Mizinga Mwinga (Μεγάλος Τίγρης)
Κάπου στην υποσαχάρεια Αφρική, σ’ ένα μικρό, απομονωμένο χωριό, η δωδεκάχρονη Κομόνα ζει ήσυχα με τους γονείς της μέχρι την ημέρα που έρχονται οι αντάρτες. Αφού λεηλατούν το χωριό, πιάνουν την Κομόνα και την εξωθούν σε μια τρομερή πράξη: να σκοτώσει τους γονείς της. Στο στρατόπεδο των ανταρτών, η εκπαίδευση είναι αμείλικτη: η Κομόνα πεινά,φοβάται, αλλά ο αρχηγός τους, που δεν συγκινείται από δάκρυα, την ξυλοφορτώνει κάθε φορά που κλαίει. Σύντομα η Κομόνα αναπτύσσει αντοχές, μαθαίνει να παλεύει και, κυρίως, να επιβιώνει. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης ενάντια στον κυβερνητικό στρατό, οι αντίπαλοι δείχνουν έλεος μόνο στην Κομόνα. Ο αρχηγός το βλέπει αυτό ως σημάδι και την ανακηρύσσει νέα «μάγισσα». Σύντομα τη φέρνουν μπροστά στονΜεγάλο Τίγρη, τον ύψιστο αρχηγό όλων των ανταρτών, που τη χρίζει «μάγισσα του πολέμου». Μόνο ένα άτομο είναι πρόθυμο να τη βοηθήσει και να την ακούσει: ένα 15 χρονο αγόρι που το φωνάζουν Μάγο. Με τον καιρό, ο Μάγος και η Μάγισσα ερωτεύονται. Ο καιρός περνά… Η Κομόνα είναι πια 14 και περιμένει παιδί. Θέλει ν’ αφήσει πίσω της το παρελθόν της, αλλά τα φαντάσματα των γονιών της όλο εμφανίζονται μπροστά της. Συνειδητοποιεί πως, αν δεν θέλει τα φαντάσματα να στοιχειώσουν το μωρό, θα πρέπει να τραβήξει το δρόμο της επιστροφής για τη γενέτειρά της. Ένα μάθημα ζωής, μια ιστορία ανθρώπινης δύναμης.
Επιλεκτική Φιλμογραφία2002 Le Marais2008 Truffe2010 La cite/City of Shadows2012 Rebelle/War Witch
Βραβεία:- Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής – Ειδική Μνεία, Αργυρή ΆρκτοςΑ΄ Γυναικείου Ρόλου (Rachel Mwanza), Φεστιβάλ Βερολίνου 2012 – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας & Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Rachel Mwanza), Tribeca IFF 2012- Βραβείο Κοινού, Cambridge FF 2012, UK
La Vie de Bohème / Μποέμικη ζωή
Φινλανδία-Γαλλία-Σουηδία-Γερμανία, 1991, 35mm Ασπρόμαυρο, 100΄
Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι / Aki Kaurismaki Σενάριο: Aki Kaurismaki, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Henri Murger, Scènes de la vie de Bohème Ηθοποιοί: Matti Pellonpaa (Rodolpho), Evelyne Didi (Mimi), Andre Wilms (Marcel), Kari Vaananen (Schaunard), Christine Murillo (Musette), Jean-Pierre Leaud (Blancheron), Laika (Baudelaire)
Ο Ροδόλφο, πρόσφυγας από την Αλβανία και μεγάλος ζωγράφος, ο Μαρσέλ, Γάλλος ποιητής, και ο Σονάρ, μεγάλος Ιρλανδός συνθέτης, γνωρίζονται κατά τύχη, καθώς κυνηγούν στο ίδιο πεδίο μάχης, με κάθε μέσο που διαθέτουν, το θηρίο που ονομάζεται «νόμισμα πέντε φράγκων». Δεν μπορούν να κάνουν δέκα βήματα στο δρόμο χωρίς να συναντήσουν κάποιο γνωστό, ή τριάντα βήματα, οπουδήποτε, χωρίς να συναντήσουν κάποιον πιστωτή τους. Αυτή η μελαγχολική κωμωδία –που είναι στην πραγματικότητα ένα μελόδραμα– αφηγείται τη ζωή τους, ειδικά σε σχέση με τις Μιμί και Μυζέτ, δυο μορφονιές από την επαρχία που βρίσκονται χαμένες στο χάος της μεγαλούπολης, αλλά και με άλλους κοινούς ανθρώπους, όπως ο σπιτονοικοκύρης ή οι αστυνομικοί του τμήματος αλλοδαπών. Η καθημερινή τους επιβίωση απαιτεί δεξιοτεχνία. Στην ταινία αναπτύσσεται μια ξεχωριστή γλώσσα, ένα δάνειο από το μπλα-μπλα στα ατελιέ των καλλιτεχνών, και την αργκό στα παρασκήνια των θεάτρων και τα γραφεία των εφημερίδων. Η υπόθεση της ταινίας είναι τόσο πολύπλοκη, που θα έπρεπε να διοριστεί ειδική επιτροπή για να την ξεμπερδέψει. Όσο για τις γυναίκες που θα δουν την ταινία, ας προμηθευτούν χαρτομάντιλα, γιατί το τέλος της θα είναι πιο θλιβερό κι απ’ τη Γέφυρα του Βατερλώ.
Βραβεία- Βραβείο FIPRESCI, Forum of New Cinema, Berlin IFF 1992- Βραβείο Α’ Aνδρικού (Matti Pellonpaa) & Β’ Aνδρικού Pόλου (Andre Wilms), European Film Awards, 1992
Το αφιέρωμα στον Άκι Καουρισμάκι, καθώς και οι ταινίες Capital και Η μάγισσα του πολέμου, εντάσσονται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Δείτε από ποια μέρη μάς επισκέπτονται...