ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

13/3/13

Παιδεία, η ανεπίδεκτος…

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΣΙΠΗΡΑ

«Οι μαθητές είναι οι αγγελιαφόροι του μέλλοντος» είχε πει ο Εντγκάρ Γκινέ, που έθεσε τις βάσεις για την «υποχρεωτική και κοσμική Παιδεία» στη Γαλλία.

Στα λόγια αυτά του Γκινέ έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Βενσάν Πεγιόν, που ξεκίνησε τις μέρες αυτές περιοδεία, προκειμένου να πείσει για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει. «Το θέμα επείγει» εξηγεί, δίνοντας στοιχεία από τις διεθνείς στατιστικές (PIRLS) που δείχνουν πόσο η Γαλλία χάνει συνεχώς έδαφος στον τομέα της μάθησης.

Για τη διάγνωση δεν υπάρχει δυσκολία, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η Παιδεία ασθενεί. Η δυσκολία έγκειται στη θεραπεία και τη μέθοδο. Μακρά είναι η λίστα των υπουργών που κατέθεσαν τα όπλα
μπροστά στη μόνιμη αντίδραση του πεζοδρομίου, αποδεχόμενοι «το αδύνατο» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πρώην εκπαιδευτικός, ο Πεγιόν πιστεύει ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής, με πρώτο βήμα το Δημοτικό και με ένα θέμα κοινής αποδοχής:τα Γαλλάκια του Δημοτικού έχουν βαρύ ημερήσιο εξάωρο, τέσσερις μέρες την εβδομάδα εκτός Τετάρτης. Το σύστημα αυτό απορρίπτουν οι χρονοβιολόγοι, ως επιζήμιο για τη μάθηση.

Ο Πεγιόν προτείνει την προσθήκη της Τετάρτης, με ελάφρυνση του ημερήσιου προγράμματος. Αλλά, οποία έκπληξη, εκπαιδευτικοί και γονείς κατέβηκαν ήδη δύο φορές στους δρόμους. Οι μεν ζητούν αύξηση των αποδοχών τους, οι δε διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στον προγραμματισμό τους.
«Παραβλέπουν το συμφέρον των παιδιών», υπογραμμίζει ο Πεγιόν που τόλμησε να αναφερθεί και σε μια μελλοντική αναδιοργάνωση των καλοκαιρινών διακοπών με μείωση από 8 σε 6 εβδομάδες. Ως σκέψη και μόνο προκάλεσε τον πανικό, ξεσηκώθηκαν οι πάντες, συνδικαλιστές, αντιπολίτευση, νεολαίοι και τουριστικές επιχειρήσεις. Με 12 εκατομμύρια μαθητές, η Παιδεία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Γαλλία.

Ο υπουργός προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τους εκπαιδευτικούς, θυμίζοντάς τους ότι η δουλειά τους είναι πάνω απ’ όλα λειτούργημα… έννοια που μοιάζει να έχει χάσει τη δύναμή της στις μέρες μας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δείτε από ποια μέρη μάς επισκέπτονται...