ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

28/6/13

Paris - “Do you speak Touriste?”

readingparis
Οδηγό καλής συμπεριφοράς προς τους τουρίστες εξέδωσε το Παρίσι ξεκινώντας εκστρατεία για τη βελτίωση της εικόνας της γαλλικής πρωτεύουσας σ’ ότι αφορά τη συμπεριφορά των κατοίκων του.
Σύμφωνα με παράγοντες του γαλλικού τουρισμού, που ανέλαβαν την έκδοση σχετικού εγχειριδίου, οι σερβιτόροι, οι οδηγοί ταξί και οι πωλήτριες και πωλητές σε καταστήματα της γαλλικής πρωτεύουσας, είναι συχνά αγενείς, δεν βοηθούν τους τουρίστες πελάτες τους και δεν μιλούν ξένες γλώσσες.
Το έξι σελίδων βιβλιαράκι με τίτλο “Do you speak Touriste?” (“Ομιλείτε Τουριστικά;”) περιέχει χαιρετισμούς σε οκτώ γλώσσες, περιλαμβανομένων της γερμανικής, της κινεζικής και της πορτογαλικής καθώς και συμβουλές για τις συνήθειες και τον πολιτισμό διαφόρων χωρών.

“Στους Βρετανούς αρέσει να τους προσφωνείς με το μικρό τους όνομα, στους Ιταλούς αρέσει η χειραψία, ενώ οι Αμερικανοί θέλουν διαβεβαιώσεις για τις τιμές (των προϊόντων ή των υπηρεσιών)”, αναφέρει μεταξύ άλλων το βιβλίο.
Αναφορικά με τους Κινέζους, που ολοένα και περισσότεροι καταφθάνουν στη γαλλική πρωτεύουσα, ο οδηγός καλής συμπεριφοράς επισημαίνει ότι είναι “δεινοί καταναλωτές” και ότι “ένα απλό χαμόγελο και ένα ‘γειά’ στη γλώσσα τους θα τους ικανοποιήσει πλήρως”.
Περίπου 30.000 αντίτυπα διανεμήθηκαν σε οδηγούς ταξί, σερβιτόρους, διευθυντές ξενοδοχείων και υπαλλήλους καταστημάτων που εργάζονται στις τουριστικές περιοχές από τις όχθες του Σηκουάνα ως την Μονμάρτη και στις γειτονικές Βερσαλλίες και το Φοντενεμπλό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Το Παρίσι είναι μία από τις πιο δελεαστικές για τουρισμό πόλεις του κόσμου. Είναι όμως οι παρισιάνοι αγενείς;
Μάλλον ναι και ειδικά όσοι από έσας έχετε επισκεφθεί το Παρίσι θα το έχετε ζήσει και από κοντά. Έτσι το υπουργείο Τουρισμού της Γαλλίας, ξεκινά εκστρατεία για να βελτιώσει τη φήμη των Παριζιάνων και να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των τουριστών.
Ενα εξασέλιδο φυλλάδιο με τίτλο «Μιλάτε Touriste;» που περιλαμβάνει χαιρετισμούς σε οκτώ γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, της κινεζικής και της πορτογαλικής διανέμεται σε οδηγούς ταξί, σερβιτόρους, διευθυντές ξενοδοχείων σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις όχθες του Σηκουάνα έως τη Μονμάρτρη και από τις Βερσαλλίες μέχρι το Φοντενεμπλό.
Ουσιαστικά το φυλλάδιο αυτό δίνει οδηγίες… φιλικής συμπεριφοράς προς τους τουρίστες! Κι αυτό για να καταπολεμήσει τη φήμη που συνοδεύει τους Γάλλους και ειδικά τους Παριζιάνους ότι είναι σνομπ, ακατάδεχτοι και δεν μιλούν ξένες γλώσσες!
Οποιος έχει επισκεφθεί το Παρίσι γνωρίζει ότι σ’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς κρύβεται κάποια αλήθεια.
Το φυλλάδιο ονομάζεται Do you speak Touriste? , ουσιαστικά ένα λογοπαίγνιο από την δημοφιλή αγγλική φράση «Do you speak English?», το οποίο μεταφράζεται ως «ομιλείτε τουριστικά;».
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται κάποιες βασικές φράσεις, όπως «καλημέρα», «αντίο», «τι θα προτιμούσατε» σε οκτώ γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των κινέζικων, των γερμανικών και των πορτογαλικών! Και δεν σταματάει εκεί, δίνει και… συμβουλές αντιμετώπισης στους τουρίστες κάθε εθνικότητας.
Αναφέρει π.χ. για τους Αγγλους ότι προτιμούν να τους απευθύνονται στο μικρό τους όνομα, οι Ιταλοί θέλουν να τους σφίγγουν το χέρι όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από ένα μαγαζί, οι Αμερικάνοι ασχολούνται περισσότερο με τις τιμές και για τους Κινέζους αρκούν ένα ειλικρινές χαμόγελο και ένας μικρός χαιρετισμός στη γλώσσα τους. Φυσικά οι αρχές της Γαλλίας δεν περιμένουν από τους επαγγελματίες του τουρισμού να… μάθουν μανιωδώς ξένες γλώσσες μετά απ’ αυτό, αλλά θεωρούν ότι αν έστω οι μισοί κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το φυλλάδιο και να αποστηθίσουν κάποιες φράσεις, τότε θα βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα που έχουν οι τουρίστες για τους «ακατάδεκτους» Γάλλους.
Η Γαλλία είναι κορυφαίος προορισμός στον κόσμο για τους ξένους τουρίστες, με το Παρίσι να μετρά 29.000.000 επισκέπτες τον περασμένο χρόνο.

Δείτε από ποια μέρη μάς επισκέπτονται...