ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

6/4/13

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας, η φοίτηση των μαθητών διαρκεί 12 χρόνια. Συγκεκριμένα φοιτούν πέντε χρόνια στο δημοτικό σχολείο, τέσσερα χρόνια στο γυμνάσιο και τρία χρόνια στο λύκειο.
Το λύκειο αποτελείται από τρεις τάξεις, την Πρώτη – Seconde, την Δευτέρα – Premiere και την Τρίτη – Terminale για μαθητές ηλικίας 15-16 και 17-18 ετών αντίστοιχα.
Στη Δευτέρα και στη Τρίτη τάξη οι μαθητές κατανέμονται σε τρεις κλάδους: α) Λογοτεχνικός – Litteraire L β) Επιστημονικός – Scientifique S και γ) Κοινωνικοοικονομικός – Economique et sociale ES.
Έπειτα από τη τελευταία τάξη του Λυκείου δίνουν εξετάσεις για να αποκτήσουν απολυτήριο που ονομάζεται “Baccalaureat”.
Με βάση τις εξετάσεις για το Baccalaureat, καταλαμβάνουν τις διάφορες θέσεις στη τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποτελείται από Τεχνικές Σχολές και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι α) Το BTS Brevet Technique Superieur όπου η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια, β) Το Universite, το Πανεπιστήμιο και γ) Το Grande Ecole, το οποίο είναι και το πιο αναγνωρισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και το δίπλωμα που λαμβάνει όποιος φοιτά σε αυτό έχει μεγαλύτερο κύρος και από αυτό του Πανεπιστημίου.
Τα λύκεια που υπάρχουν στη Γαλλική επαρχία αναλογούν σε μεγάλες περιφέρειες, δηλαδή υπάρχουν σε μία πόλη σχολεία, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης μαθητών, που κατοικούν και σε γειτονικές περιοχές.
Ειδικότερα, στη περιοχή του Saint – Malo υπάρχουν δύο λύκεια. Ένα από αυτά είναι το Λύκειο “Jacques Cartier” το οποίο και επισκεφθήκαμε.
Μέσα στο Λύκειο
Πρόκειται για ένα Λύκειο τεράστιας έκτασης με αρκετά διαφορετικά κτίρια που περιλαμβάνουν το σχολείο, τα διάφορα γήπεδα όπως γήπεδο μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάντμιντον. Ακόμα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη έκταση στην οποία οι μαθητές εξασκούνται στο άλμα εις μήκος, στο ακόντιο και στη σφαιροβολία. Ακόμα, μέσα σε ένα από τα κτίρια υπάρχει γυμναστήριο με όργανα για τους μαθητές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα στο χώρο του σχολείου, βρίσκεται και το σπίτι της διευθύντριας, ένα οίκημα αρκετά μεγάλο μέσα στο όποίο βρίσκεται και το γραφείο της,καθώς και το γραφείο του υποδιευθυντή του Λυκείου. Επίσης μέσα στο χώρο φυτεύονται δένδρα και λουλούδια για τη διατήρηση της ομορφιάς του σχολείου. Προχωρώντας προς τα γήπεδα του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, βλέπουμε ένα άγαλμα, καθώς επίσης και τραπέζια, με καρέκλες και παγκάκια για να μελετούν οι μαθητές τα μαθήματά τους, χώρος που θυμίζει το αντίστοιχο σε ’μας προαύλιο.
Ο αριθμός των μαθητών στο Λύκειο Jacques Cartier, φαντάζει τεράστιος σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας μας. Οι μαθητές στο Λύκειο αυτό φτάνουν τους 1800 και οι καθηγητές τους 150, παρ’ ‘όλα αυτά όμως υπάρχει μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα και μια πολύ καλή σχέση ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές. Το φαινόμενο της “αποξένωσης” μαθητών – καθηγητών που συχνά συναντούμε στην Ελλάδα, φαίνεται να απουσιάζει από το Λύκειο Jacques Cartier. Οι καθηγητές γνωρίζονται με τους μαθητές και τους φωνάζουν με τα μικρά τουςονόματα κι όχι με τα επώνυμα, σε αντίθεση βέβαια με την Ελλάδα.
Τα ωράρια των σχολείων στη Γαλλία διαφέρουν κατά πολύ από αυτά της Ελλάδας. Στο Λύκειο Jacques Cartier, το μάθημα ξεκινάει στις 8 το πρωί, και τελειώνει στις 6 το απόγευμα, χωρίς όμως οι ώρες των μαθημάτων να είναι συνεχόμενες. Επειδή οι ώρες φαγητού είναι από τις 11.45 μέχρι 1.00 για το μεσημεριανό και 6.45 μέχρι 7.15 για το βραδινό, το μάθημα σταματάει στις 12 για να φάνε οι μαθητές και οι καθηγητές και ξαναξεκινάει στις 2 μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Μια μαθήτρια της δευτέρας τάξης του Λυκείου, η Fanny, θέλησε να μας δείξει το καθημερινό της πρόγραμμα στο σχολείο.

Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
παρασκευή
8.00-8.55
Αρχαία
ECIS
TPE
Γεωγραφία
Γαλλικά
9.00-9.55
Αρχαία

TPE
Γεωγραφία
Γαλλικά
10.00-10.55

Γυμναστικ.
Γερμανικά
Αγγλικά

11.00-11.55
Γερμανικά
Γυμναστικ.
Γαλλικά
Γερμανικά

12.00-12.55





13.00-13.55
Γαλλικά
Γερμανικά
Αγγλικά

Μαθηματ.
14.00-14.55
Βιολογία
Γερμανικά

Μαθηματ.
Φυσική
15.00-15.55
Ιστορία
Αγγλικά

Γυμναστικ.

16.00-16.55
Ιστορία
Γαλλικά
Φυσική


17.00-17.55
Μαθηματ.

Βιολογία
Αρχαία



Παρατηρούμε ότι δύνεται μεγάλη έμφαση στις ξένες γλώσσες – στα Γερμανικά και τα Αγγλικά – ενώ τα Αρχαία Ελληνικά αποτελούν μάθημα επιλογής, του οποίου δηλαδή η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική από όλους τους μαθητές.
Παρατηρούμε ακόμα, το κενό μεταξύ των ωρών 12.00 – 1.00, καθώς είναι ώρα φαγητού.
Ακόμα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πως υπάρχουν αρκετά κενά ανάμεσα στις ώρες, τα οποία πιθανόν να οφείλονται σε απουσία καθηγητών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νέων δεν πίστευαν σε κάποιο θεό, είναι δηλαδή άθεοι.
Όσοι δηλώνουν άθεοι δεν έχουν βαπτισθεί, και αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί στη Γαλλία δεν είναι διαδεδομένη η πίστη στο Θεό και οι άνθρωποι δεν πάνε στην εκκλησία. Επομένως, είναι απόλυτα λογικό, οι μαθητές να μη διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών. Εξάλλου, όπως παρατηρήσαμε, το μάθημα των θρησκευτικών απουσιάζει από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Παρ’ όλα αυτά στο Λύκειο Jacques Cartier υπάρχει μία ομάδα μαθητών που ονομάζεται “Aumonerie”. Οι μαθητές αυτοί διαβάζουν και μελετούν τη Βίβλο, πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει πως το σχολείο σέβεται τη μειοψηφία αυτή των μαθητών που πιστεύουν στο Θεό.
Άρθρο από τον σύνδεσμο: http://54lyk-athin.att.sch.gr/Greek/ekpaideftikosistima.htm

Δείτε από ποια μέρη μάς επισκέπτονται...