Το δίπλωμα IB αναγνωρίζεται από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου ο μαθητής κάτοχος του Διεθνούς Απολυτηρίου να εισαχθεί στα εθνικά πανεπιστήμια κάθε χώρας. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δίνουν επιπλέον πιστωτικές μονάδες σε όσους μαθητές έχουν πάρει το IB τους με υψηλή βαθμολογία. Το Διεθνές Απολυτήριο, πάντως, το οποίο είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου, μπορεί να οδηγεί τους μαθητές για σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ωστόσο δεν παρέχει πρόσβαση στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οσοι υποψήφιοι, βέβαια, θέλουν να αφήσουν ανοιχτή την… πόρτα και για τα ελληνικά πανεπιστήμια, μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι εξετάσεις για το δίπλωμα IB γίνονται συνήθως στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. IB (International Baccalaureate).
Το αναλυτικό πρόγραμμα του IB περιλαμβάνει έξι ομάδες μαθημάτων:
1] Μητρική γλώσσα: Εργα εθνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας που διδάσκονται στη μητρική γλώσσα των μαθητών.
2] Ξένες γλώσσες:Εκμάθηση σύγχρονης ξένης γλώσσας, Λατινικά.
3] Ανθρωπιστικές και Ιστορικο-κοινωνικές επιστήμες: Φιλοσοφία, Ιστορία, Οργάνωση και Διοίκηση, Οικονομικά, Ψυχολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία κ.ά.
4]Πειραματικές επιστήμες:Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική, Εφαρμοσμένη Χημεία κ.ά.
5] Μαθηματικά: Μαθηματικά σε βασικό αλλά και υψηλό επίπεδο.
6] Μαθήματα επιλογής: Μουσική, Παγκόσμιοι Πολιτισμοί, Εικαστικές Τέχνες, Θέατρο, Κινηματογράφος κ.ά.
Οι μαθητές που παρακολουθούν αυτό το πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν ένα μάθημα από κάθε ομάδα, οπότε διδάσκονται στα αγγλικά – εκτός από τη μητρική γλώσσα και την Ελληνική Ιστορία – συνολικά έξι μαθήματα.
Τρία από αυτά σε υψηλό επίπεδο και τρία σε βασικό. Τα πρώτα καλύπτονται σε 240 διδακτικές ώρες
ενώ αυτά του βασικού επιπέδου σε 150. Παράλληλα, τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν
μία διπλωματική εργασία – υπό τη μορφή εκτεταμένου δοκιμίου 4.000 λέξεων.