ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

26/2/13

Μαγνήτης για χιλιάδες Ελληνες η έκθεση «Σπουδάζω στη Γαλλία»

ifa
Νέοι και νέες απ’ όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν το Σαββατοκύριακο από την έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία
Η Ζωή Παπαγιάννη, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου από τη Λάρισα όπου ζει, βρέθηκε χθες μαζί με τη γαλλίδα μητέρα της στο Ζάππειο, στην Αθήνα, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για σπουδές μηχανολόγου μηχανικού στη Γαλλία. «Θέλω να σπουδάσω εκεί διότι είναι καλό το επίπεδο σπουδών. Και επίσης θέλω να φύγω από την Ελλάδα λόγω της δύσκολης κατάστασης. Τι να κάνω εδώ ως μηχανικός;», αναρωτιέται.
Χίλιοι διακόσιοι με χίλιοι πεντακόσιοι επισκέπτες – νέοι με τις οικογένειές τους – υπολογίζεται ότι πέρασαν το Σαββατοκύριακο από την έκθεση «Σπουδάζω στη Γαλλία» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Για τους διοργανωτές ο αριθμός θεωρείται ικανοποιητικός. «Ερχονται να πάρουν στοχευμένες πληροφορίες, από την πηγή. Αυτή τη φορά είχαμε εννιά αντιπροσώπους από πανεπιστήμια, ανώτατες πολυτεχνικές σχολές και ανώτατες εμπορικές σχολές και σχολές διοίκησης της Γαλλίας», λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη για τις ανώτατες σπουδές και την πανεπιστημιακή συνεργασία από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Ιλαμ Μπελαμπίμπ. «Ερχόμενοι εδώ πήραν χρηστικές πληροφορίες από τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει κάθε πανεπιστήμιο, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να εισαχθεί κανείς, το κόστος σπουδών και στέγασης».
Η έκθεση έγινε εντός των προθεσμιών που δίνουν τα γαλλικά πανεπιστήμια για τις αιτήσεις εισαγωγής στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά τους (είναι συνήθως μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 20 Μαρτίου).
Για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία ενδιαφέρεται η απόφοιτος της Γαλλικής Φιλολογίας και καθηγήτρια Γαλλικών Κάλλια Μιχαηλάρη. «Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στη μετάφραση ελληνικών – γαλλικών στο Μονπελιέ. Με κατατόπισαν πλήρως για τα δικαιολογητικά. Γενικά, προσφέρεται καλή ενημέρωση. Λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες για το κόστος σπουδών, διαμονής ή για την ποιότητα ζωής στην πόλη όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο».
Στους 2.500 υπολογίζεται ο αριθμός των Ελλήνων που σπουδάζουν σε γαλλικά πανεπιστήμια. Οι περισσότεροι παρακολουθούν μεταπτυχιακά στους τομείς των νομικών, φιλοσοφικών και θετικών σπουδών.
Σε ό,τι αφορά το κόστος σπουδών στη Γαλλία, οι φοιτητές δεν χρειάζεται να καταβάλουν δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Πληρώνουν μόνο ένα ποσό εγγραφής ανά έτος. Αυτό είναι 180 ευρώ για τις προπτυχιακές σπουδές, 250 για τις μεταπτυχιακές και 380 για το διδακτορικό.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών. Πάντως, η Μ. Βρετανία έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό, αφού εκεί υπολογίζεται ότι σπουδάζουν 16.500. Υψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται και τα ιταλικά πανεπιστήμια: εκεί εκτιμάται ότι φοιτούν 4.500 Ελληνες. Δυόμισι χιλιάδες σπουδάζουν σε γερμανικά πανεπιστήμια, ενώ αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των Ελλήνων που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Ολλανδίας· το 2011 σπούδαζαν περίπου 1.500 Ελληνες.

Μάνος Χαραλαμπάκης
ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε από ποια μέρη μάς επισκέπτονται...